keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Piparkakkutalo




Meidän perheen piparkakkutalo näyttää tänä vuonna tältä. Lapset sanoivat sitä alppimajaksi ja siltä se vähän näyttääkin, ehkäpä Sveitsissä? Piparkakkutalon rakennustöiden jäljiltä talomme tuoksui neilikalta, kanelilta ja inkivääriltä. Taidan ottaa lasillisen höyryävää vaaleaa glögiä ja sytytän taas miljoona kynttilää luomaan joulutunnelmaa.  On aika hiljentyä kuuntelemaan omia ajatuksiaan ja rauhoittua. Jaanan Kakkupuoti jää joululomalle ja ripustaa kaulimet ja muotit naulaan.

Erittäin makoisaa ja rauhaisaa joulua kaikille lukijoille siellä jossakin bitti-avaruudessa, tiedän Teitä olevan ainakin muutama uskollinen ystävä. Kiitos kuluneesta vuodesta ja tavataan ensi vuonna uusien makujen ja leipomusten parissa.





Merry Christmas!

Virittäydy joulutunnelmaan täällä: 
<3 

lauantai 17. joulukuuta 2011

Karpalokakku


Lasten upeiden totareiden kunniaksi juodaan kakkukahvit karpalokakun kera. Olen hieman tuunannut tätäkin reseptiä oman makumieltymyksen oloiseksi, ohjeen idea löytyy täältä.

Karpalokakku:

Pohja:
50g margariinia
150g suklaakeksejä, esim. Domino

Karpalomousse:

7 liivatelehteä
5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200g (1 prk) maustamatonta Philadelphia juustoa
2 dl karpaloita
½-1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl karpalomehua
koristeeksi tomusokerissa pyöriteltyjä karpaloita

Murskaa piparit tehosekoittimessa ja sulata margariini, yhdistä ne ja levitä 28 cm:n halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike ja sekoita se tuorejuuston joukkoon. Vatkaa seoksesta notkeaa. Soseuta karpalot, tomusokeri ja vaniljasokeri. Yhdistä se tuorejuustovaahtoon. Kuumenna mehu ja liota siihen liivatteet. Anna jäähtyä vähän aikaa. Sekoita seos vaahtoon sähkövatkaimella hyvin vatkaten.

Kaada täyte vuokaan pipari-margariinikerroksen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Irroita kakku vuoasta. Koristele juuri ennen tarjoilua tomusokerissa pyöritetyillä karpaloilla.

Toinen koristelu idea, marsipaanista tehty joulutähti

Hyvää viikonloppua kaikille ja oikein rentouttavaa joululomaa kaikille koululaisille!

tiistai 13. joulukuuta 2011

Tehtaan kakku

Suklainen läksiäiskakku

Sain kyseenalaisen kunnian valmistaa viimeiseen yövuoroon, hiljentyvälle Myllykosken paperitehtaalle lähtevälle siskon miehelle läksiäiskakun. Kyseenalainen kunnia oli siksi, että aihe oli samalla surullinen ja toisaalta oli myös aihetta iloon. Siskon miestä onnisti ja hänellä on uusi työpaikka tiedossa! Lämpimät onnittelut sen johdosta!! Valoa vihdoinkin synkän ja pitkän putken päässä.

Tosiasia on, että jos ihmiseltä viedään työ, viedään kaikki! Miten käy kaikille työpaikkansa menettävien perheille? Hiljenevä ja autioituva tehdasrakennus ympäristöineen on todella surullinen näky! Myllykoski on elänyt tehtaasta ja tehdas Myllykoskesta. Uuden kohtaaminen on pelottavaa ja muutos voi tuntua mahdottomalta. Uuden opiskelu, alan tai paikkakunnan vaihto on haaste, johon kaikilla ei ole mahdollisuutta.

Palatakseni siskon miehen tilanteeseen, kuten viisas siskoni osuvasti kerran totesi, että kun toinen ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Tämän ajatuksen siivin toivotan kaikesta huolimatta lämmintä joulua kaikille entisille tehtaalaisille ja toivottavasti tiedostatte, että olette ajatuksissamme!!




lauantai 10. joulukuuta 2011

Vaalea glögi


Lapset väänsivät pipareita urakalla, yhdessä tehtiin myös piparkakkutalo. Talon kuvan laitan myöhemmin. Itse kokeilin vaalean glögin ohjetta, jota sain siskollani maistaa pikku-jouluissa. Maku oli erittäin hyvä ja tuoksu huumaava. Ohje alkolla ja ilman, alko-versiota maistoin ja namiahan se oli.

Degerbyn vaalea glögi:

1 l omenamehua
12cl Sourz Apple omenalikööriä
6 cl Tequilaa
6 cl Licor 43 Cuarenta y tres
enint. 1 kanelitanko
1 tähtianis
1 appelsiinin raastettu kuori
n. 10 neilikkaa
½ tl kardemummaa
hyppysellinen inkivääriä
manteleita, rusinoita jos haluaa laittaa sekaan


Omenamehua ja mausteita keitetään hiljalleen matalalla lämmöllä n.15 min. ja kunnes seos tuoksuu ihanasti. Sen jälkeen lisää alkoholit, jos haluat :D)


Pipari talkoissa tehtiin myös joulukortit, tai tytär ne teki.

keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Suklaakakku


Tätä herkullista kakku-ohjetta ehdittiin jo kyselläkin, eli kokeile illanistujaisiin tai niihin pikkujouluihin tämä ihanan makuinen tuplasuklaakakku.

Pohja:
150g Dominokeksejä
50g margariinia

Täyte:
2 prk Flora Vispyä (a 2,5dl)
2 prk maustamatonta Philadelphia juustoa (a 200g)
1 levy Pandan tummaa suklaata (130g)
1 levy Pandan valkosuklaata (130g)
4 liivatelehteä
1 sitruunan mehu

Koristeeksi esimerkiksi tummaa suklaarouhetta, huomio tämä suklaanmäärässä tai jätä osa tummasta suklaasta sulattamatta. Kuvan kakun kukkakoriste on tehty sokerimassasta ja vaaleanpunaisista kimallerakeista.

Murskaa piparit, sulata margariini. Sekoita margariini piparimurskan joukkoon ja painele massa 28 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Laitan aina leivinpaperin irtopohjan ja reunojen väliin vuoan pohjalle, helpottaa valmiin kakun siirtoa tarjoilulautasen päälle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi, sekoita joukkoon juusto. Jaa vaahto kahteen erill.astiaan. Sulata valko-suklaalevy mikrossa tai vesihauteessa ja anna hieman jäähtyä. Lisää sula valkosuklaa toiseen vaahto/juusto-osioon.

Purista puolikkaasta sitruunasta mehu, keitä mehu kattilassa kiehuvaksi, lisää kaksi liivatelehteä ja sekoita tasaiseksi. Sekoita liivate/sitruunanmehu valkosuklaavaahtoon koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen tasaiseksi massaksi. Kaada valkosuklaavaahto piparimurukerroksen päälle ja laita pakastimeen hyytymään hetkeksi.

Kun valkosuklaakerros on hyytynyt, sulata tumma suklaalevy mikrossa tai vesihauteessa ja anna hieman jäähtyä. Lisää sula tummasuklaa toiseen vaahto/juusto-osioon.

Purista puolikkaasta sitruunasta mehu, keitä mehu kattilassa kiehuvaksi, lisää kaksi liivatelehteä ja sekoita tasaiseksi. Sekoita liivate/sitruunanmehu  tummaan suklaavaahtoon koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen tasaiseksi massaksi. Kaada tumma suklaavaahto valkosuklaakerroksen päälle ja laita kylmään hyytymään.

Kun kakku on hyytynyt, irroita kakku varovasti terävällä veitsellä vuoan reunoilta ja irrota sitten kakku kokonaan vuoasta. Siirrä kakku varovasti kakkulapioilla tukien tarjoiluvadille.

Koristele kakku, esim. tummalla suklaarouheella.


tiistai 6. joulukuuta 2011

Itsenäisyyspäivä-kakku


Hyvää Itsenäisyyspäivää armas Suomi!

Kakun idea on Ulla Svenskin kirjasta Juhlaleivonnaiset. Kakussa juhlistetaan kaunista Suomen lippua, joka sini-valkoisena tänään salkoon nostetaan. Suomen lippu on yksinkertaisuudessaan niin kaunis, että ansaitsee kakun jos toisenkin. Värit ovat kuin järven tai taivaan sini ja vitivalkoinen, puhdas lumi, jota viime yönä on satanut ja samalla maailman kirkastanut. Ihana valo!




Kakussa oli:

4 munan kakkupohja

kostutin kakun vaniljamaidolla

väleissä oli tietenkin sini-valkoinen täyte, eli Blueberry Curd/mustikka-tahnaa ja vaniljarahkaa

Blueberry Curd/mustikka tahnan ohje löytyy  täältä

päällinen ja koristeet on tehty vaahtokarkkitaikinasta




 Oikein hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

t.Jaanan Kakkupuoti




sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Poro-tsatsikileivät


Tästä maukasta palaa vaikka pikkujouluihin.

800 g moniviljapaahtoleipää

Tsatsikia :
500g partaäijä jogurttia = turkkilaista jogurttia
½-1 kurkku raasteena
valkosipulia oman sietokyvyn mukaan
sormisuolaa makustellen

200g kylmäsavustettua poroa

Kostutus:
1 dl kasvislientä

Koristeluun:
1 dl ruohosipulia
kurkkuviipaleita
3 rkl kapriksia
1 tl kokonaisia roseepippureita


Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Lado leipäpalat leivinpaperin päälle, kostuta kasvisliemellä. Leivät jaetaan kahteen osaan, alapuoli ja päällipuoli, kostuta molemmat puolet.

Valmista tsatsiki. Raasta pestyt kurkut karkealla terällä raasteeksi ja purista siivilän läpi ylim.neste pois. Sekoita jogurtin joukkoon, mausta valkosipulilla ja suolalla. Itse lisäsin vielä ripauksen mustapippurirouhetta. Sekoita hyvin ja levitä leipäviipaleiden (puolet leivistä) päälle.

Leikka poro hienoksi ja ripota leipien päälle.

Asettele loput leivät päällimmäiseksi kerrokseksi ja levitä tsatsikia päällikerroksen päälle. Koristele silputulla ruohosipulilla, kurkunpaloilla, kapriksilla ja roseepippureilla.

Samoista aineksista saa myös kokonaisen voileipäkakun, kun tekee isomman satsin tsatsikia ja varaa enemmän leipää ja poroa. Jos päällystää tsatsikilla koko kakun, ei leivistä tarvitse leikata pois reunoja lainkaan.

lauantai 3. joulukuuta 2011

Onnea 50v.


Kakussa oli:

4 munan kakkupohja

väleissä oli vaniljarahka-kermaa ja hedelmäsosetta

pursotukset tein Flora Vispyllä

ja koristeet tein marsipaanista ja suklaasta



Onnittelut vielä 50v. täyttäneelle rouvalle!

t.Jaanan Kakkupuoti